spinner

W o r l d L e a d e r C e r t i f i c a t i o n

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IFS FOOD
Το 2002 οι γερμανικοί λιανοπωλητές HDE (Hauptverband des Deutschen Einzelhandels) ανέπτυξαν ένα κοινό πρότυπο ασφάλειας τροφίμων που ονομάζεται Διεθνές Πρότυπο Τροφίμων, IFS. Το 2003, Γάλλοι λιανοπωλητές και χονδρέμποροι από την FCD (Federation des enterprises du Commerce et de la Distribution) συνεργάστηκαν με την Ομάδα Εργασίας IFS και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της 4ης Έκδοσης IFS. Επιπλέον, από το 2005 ιταλικές εμπορικές ενώσεις συμμετέχουν στο κοινό σχέδιο. Μέχρι τώρα το IFS εκτιμάται ιδιαίτερα ως σύστημα διασφάλισης ποιότητας ειδικά για τρόφιμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων. Η έκδοση 7 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση IFS από την 1η Μαρτίου 2021.

Η πιστοποίηση IFS είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις τροφίμων που επιθυμούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς όλο και περισσότεροι λιανοπωλητές από αυτές τις χώρες απαιτούν πιστοποιητικό IFS από τους προμηθευτές τους. Ο κανονισμός IFS καθορίζει μια ποσοτική αξιολόγηση των απαιτήσεων που έχουν εκπληρωθεί και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης εκφράζεται σε ποσοστιαίες τιμές. Έτσι, ο πελάτης ενός προμηθευτή μπορεί να αξιολογήσει ποσοτικά την απόδοση του προμηθευτή του.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IFS FOOD

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ IFS

Το IFS Food (έκδοση 7) καλύπτει έξι βασικούς τομείς της επιχείρησης και όλοι θεωρούνται βασικοί για τη δημιουργία αποτελεσματικών διαδικασιών που εγγυώνται την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων.

  • Διακυβέρνηση και Δέσμευση – Ανασκόπηση της δέσμευσης των ανώτερων στελεχών να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα της κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων και ποιότητα των προϊόντων.
  • Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων – Απαιτείται για την κάλυψη των νομικών απαιτήσεων και των απαιτήσεων ασφάλειας τροφίμων καθώς και των προδιαγραφών των πελατών.
  • Διαχείριση πόρων – διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, συνθηκών εργασίας και υγιεινής για τη διασφάλιση της ασφάλειας των προϊόντων.
  • Λειτουργικές Διαδικασίες – παραγωγή ασφαλών, ποιοτικών προϊόντων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πελάτη.
  • Μετρήσεις, Ανάλυση και Βελτιώσεις – επιθεωρήσεις, επικύρωση διαδικασίας και διαχείριση παραπόνων και διορθωτικών ενεργειών.
  • Σχέδιο άμυνας τροφίμων – προστασία της ακεραιότητας της εταιρείας και των παραγόμενων προϊόντων.
ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ EUROCERT

Η EUROCERT είναι διαπιστευμένη από το UKAS (Αρ. Πιστοποιητικού 180 - Β) ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους IFS. Ένα σημαντικό γεγονός είναι ότι οι έλεγχοι IFS μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από ελεγκτές που έχουν εγκριθεί από την IFS και υπό την επίβλεψη IFS. Οι φορείς πιστοποίησης υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις εκθέσεις ελέγχου τους στον ιστότοπο του IFS. Η ισχύς IFS είναι 12 μήνες.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ 8 ΒΗΜΑΤΑ

Αίτηση IFS μέσω της Eurocert

1

Απόφαση για την ημερομηνία του ελέγχου. Σημειώστε ότι ένα σημαντικό βήμα της διαδικασίας πιστοποίησης IFS είναι η διενέργεια εσωτερικών ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση της εταιρείας με τις απαιτήσεις IFS.

2

Το Εγχειρίδιο HACCP- IFS αναθεωρήθηκε προκειμένου να μελετηθεί από ελεγκτές.

3

Το πρόγραμμα ελέγχου αποστέλλεται στην εταιρεία. Η διάρκεια του ελέγχου καθορίζεται από το μέγεθος, τους ανθρώπους και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών και των προϊόντων της εταιρείας.

4

Έλεγχος.

5

Μια προκαταρκτική αναφορά αποστέλλεται στην εταιρεία. Λάβετε υπόψη ότι ο κανονισμός του προτύπου δεν επιτρέπει την έκδοση του πιστοποιητικού IFS σε περίπτωση περισσότερων από μία σημαντικών μη συμμορφώσεων.

6

Το Σχέδιο Δράσης αποστέλλεται στον Φορέα Πιστοποίησης. Ο Φορέας Πιστοποίησης εκδίδει μια Τελική Έκθεση και το πιστοποιητικό IFS.

7

Το Πιστοποιητικό IFS και η τελική αναφορά αποστέλλονται στην εταιρεία.

8
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Το IFS αναγνωρίζει 10 απαιτήσεις του προτύπου ως εξαιρετικά σημαντικές. Αυτά ονομάζονται «Knock Outs».

  • Διακυβέρνηση και δέσμευση
  • Σύστημα παρακολούθησης κάθε κεντρικού αντισυμβαλλομένου
  • Προσωπική υγιεινή
  • Προδιαγραφές πρώτων υλών
  • Συμμόρφωση προϊόντος και συνταγής
  • Μετριασμός κινδύνου ξένου υλικού
  • Ιχνηλασιμότητα
  • Εσωτερικοί έλεγχοι
  • Διαδικασίες αποσύρσεων και ανακλήσεων
  • Διορθωτικές ενέργειες
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Θανάσης Μπλάνας

Θανάσης Μπλάνας

Διευθυντής Πιστοποίησης Τροφίμων - Κτηνίατρος

Tel: +30 2106252495

Direct: *310

Mobile: +30 6973735942

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Σχετικά Έγγραφα

Παρακαλώ ανατρέξτε στα επισυνημμένα έγγραφα για περισσότερες πληροφορίες


ΕΙΔΑΤΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ