Πέμπτη 08 Φεβρουαρίου 2024
Newsletter

‘’ΧΑΡΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ’’ Κατερίνα Ψύχα Communication Director Diversity Charter Greece

Η αποδοχή της διαφορετικότητας δεν είναι μια πρωτοβουλία. Είναι φιλοσοφία, είναι στάση ζωής. Ειδικά, όσον αφορά τα εργασιακά περιβάλλοντα, οι αξίες της αποδοχής της διαφορετικότητας και της πολιτικής ίσων ευκαιριών αποτελούν προτεραιότητα στην ατζέντα των επιχειρήσεων, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε εγχώριο. Η συνύπαρξη εργαζομένων με διαφορετικά γενετικά ή επίκτητα χαρακτηριστικά στους κόλπους των οργανισμών αναγνωρίζεται ως πολύτιμο πλεονέκτημα και αξιοποιείται στο έπακρο. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2019, η Χάρτα Διαφορετικότητας /Diversity Charter Greece. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα έγινε η 23η χώρα που υπεγράφη η Χάρτα. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή της ισότητας των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Στη χώρα μας η Χάρτα Διαφορετικότητας υλοποιείται από το ΚΕΑΝ -Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για τη Διαφορετικότητα και Ενσωμάτωση.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την ένταξη στο Diversity Charter -πρόκειται για ηθική αυτοδέσμευση- πλην της επιλογής του εκάστοτε φορέα, οργανισμού, επιχείρησης να σέβεται τη διαφορετικότητα στον εργασιακό χώρο και να επιθυμεί την ομαλή ένταξη διαφορετικών εργαζομένων σε αυτήν. Μια εταιρία που υπογράφει τη Χάρτα Διαφορετικότητας γίνεται επίσημο μέλος του Diversity Charter Greece, απολαμβάνοντας μία σειρά από οφέλη σε επίπεδο ενημέρωσης, δράσεων ευαισθητοποίησης και αλληλεπίδρασης με άλλες επιχειρήσεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, λόγω και της ευρωπαϊκής διάστασης της Χάρτας.

Σήμερα, πέντε σχεδόν χρόνια μετά την επίσημη υιοθέτηση της Χάρτας Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, περισσότερες από 250 εταιρίες και φορείς, με περισσότερους από 80,000 εργαζομένους, έχουν υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας, ενσωματώνοντας στην καθημερινή τους λειτουργιά πρακτικές αποδοτικής ένταξης διαφορετικών εργαζομένων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το Ιδρυτικό Μέλος Όμιλο ΟΤΕ, τον ΑΒ Βασιλόπουλο, τη Eurolife FFH, την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Teleperformance Greece, Pfizer, Sanofi, EY, ERGO Ασφαλιστική, Coca Cola 3E, Qualco, Ελληνικός Χρυσός, JTI, Bayer, Hemmersbach, Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Generation Y κ.α. Παράλληλα, τη Χάρτα Διαφορετικότητας για ελληνικές εταιρίες υποστηρίζουν η Περιφέρειας Αττικής, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο ΣΕΒ, η ΚΕΔΕ, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ο Δήμος Αθηναίων κ.α.

Το Diversity Charter Greece έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που στόχο έχουν τη διάδοση του μηνύματος του σεβασμού της Διαφορετικότητας, την ευαισθητοποίηση του επιχειρησιακού κοινού και της ευρύτερης κοινωνίας καθώς και την προαγωγή απόψεων και θέσεων σε αυτήν την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικά αναφέρω:

Ετήσιο Συνέδριο για τη Διαφορετικότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις:
Το 5ο Συνέδριο Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις (5th Diversity in Business Conference 2023) πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Έλληνες θεσμικοί Εκπρόσωποι, Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους πυλώνες της διαφορετικότητας και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων έφεραν στο επίκεντρο τη σημασία της διαφορετικότητας και μοιράστηκαν πολύτιμα στοιχεία από την εμπειρία τους, αναδεικνύοντας θέματα που αφορούν στη χώρα μας. Οι σύνεδροι έθιξαν καίρια ζητήματα αναφορικά με τη σημαντικότητα της υγιούς ένταξης στελεχών με διαφορετικά χαρακτηριστικά στο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο αποδοχής της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ανάμεσα στους εκλεκτούς ομιλητές, ήταν και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η Dr Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Diversity Day:
Θεματική συνάντηση (δια ζώσης ή διαδικτυακή) ανάμεσα σε επιλεγμένους signatories και sponsors του Diversity Charter Greece, όπου παρουσιάζεται κάθε φορά μία καλή πρακτική ενσωμάτωσης διαφορετικών στελεχών σε ένα εργασιακό περιβάλλον, καθώς και παραδείγματα υποστήριξης της διαφορετικότητας μέσα στην ίδια εταιρία.

Open Diversity Day:
Θεματική -σε πυλώνα του diversity- ανοιχτή εκδήλωση προς τις επιχειρήσεις -Μέλη της Χάρτας Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, με καλεσμένους που μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η δράση αφορά στο θετικό αποτύπωμα των πολιτικών ένταξης σε επιχειρήσεις αλλά και στην κοινωνία, όπως αποτυπώνονται μέσα από βιωματικές ιστορίες.

Diversity & Inclusion Training:
Ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης (Diversity & Inclusion Training) έχει σχεδιαστεί από το ΚΕΑΝ και τους εξειδικευμένους συνεργάτες του σε θέματα Διαφορετικότητας και Ένταξης. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε εκπαιδευτικό υλικό και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Diversity & Inclusion Training είναι κυρίως βιωματικό και διαδραστικό, ενώ περιλαμβάνει κάποια βασικά τμήματα θεωρίας, που λειτουργούν υποστηρικτικά των δράσεων. Απευθύνεται σε στελέχη που διαχειρίζονται Ομάδες (People Managers) και στελέχη που ασκούν επιρροή στον Οργανισμό. Μέσα από τις δράσεις οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να:
  • Αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς σύνδεσης
  • Κατανοήσουν τις βασικές έννοιες γύρω από τη Διαφορετικότητα
  • Αντιληφθούν τα οφέλη που προκύπτουν από την Διαφορετικότητα και την Ενσωμάτωση
  • Προβληματιστούν πάνω σε θέματα στερεοτύπων, πεποιθήσεων, διακρίσεων και ευαίσθητα ζητήματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση και η κατάχρηση δύναμης
  • Ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προνομίων που μπορεί να θεωρούνται αυτονόητα
  • Λάβουν πολλαπλά ερεθίσματα – τροφή για σκέψη πάνω στην ανάληψη δράσεων οι οποίες θα υποστηρίζουν, στην πράξη, το Diversity & Inclusion

European Diversity Month:
Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μάιος είναι ο Ευρωπαϊκός Μήνας Διαφορετικότητας. Ένας μήνας αφιερωμένος στη Διαφορετικότητα με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των 27 Diversity Charters. Ο Μάιος του 2020 ήταν ο 1st European Diversity Month και ήταν γεμάτος δράσεις με δημιουργικό περιεχόμενο, από όλες τις χώρες, τους Φορείς και τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στη Χάρτα Διαφορετικότητας. Κοινός στόχος ήταν η ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση, όχι μόνο του επιχειρηματικού, αλλά και του ευρύτερου κοινού σχετικά με την προάσπιση των αξιών της Διαφορετικότητας. Παράλληλα αυτός ο μήνας αποτέλεσε και μια έμμεση πρόσκληση προς το κοινό να πάρει μέρος και να δώσει το δικό στίγμα στον αγώνα υποστήριξης της Διαφορετικότητας! To Diversity Charter Greece, υπήρξε έντονα δραστήριο μέσα από πολυδιάστατες ενέργειες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα Charters, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε και τον 3rd European Diversity Month. Αυτό το διάστημα σχεδιάζουμε τον 4th European Diversity Month.