Το θέμα των ΓΤΟ είναι αντικείμενο προβληματισμού στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες. Δηλαδή πέρα από την επιστημονική τεκμηρίωση του αν προκαλούν καλό ή κακό στην υγεία, το περιβάλλον ή οπουδήποτε αλλού, φαίνεται πως οι ευρωπαίοι καταναλωτές περισσότερο από τους Αμερικάνους, αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη άρνηση προϊόντα που παράγονται ή περιέχουν ΓΤΟ.
Αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια, την ανάγκη σήμανσης των εν λόγω προϊόντων προκειμένου να μην εξαπατηθεί ο καταναλωτής.
Τομέας ο οποίος βάλλεται σε σχέση με τη χρήση ΓΤΟ είναι ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής και συγκεκριμένα ο χώρος των ζωοτροφών. Ως εκ τούτου δημιουργείται ανησυχία σε σχέση με τρόφιμα ζωικής προέλευσης και ειδικά με το γάλα στο οποίο η εκ των υστέρων ανίχνευση ΓΤΟ είναι αδύνατη.