Το πρότυπο αναγνωρίζει 10 απαιτήσεις του προτύπου ως εξαιρετικά σημαντικές τις οποίες ονομάζει Knock Outs (ΚΟ).
- Διοίκηση και δέσμευση
- Σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου κάθε κρίσιμου σημείου (CCP)
- Υγιεινή προσωπικού
- Προδιαγραφές εισερχομένων υλικών
- Συμμόρφωση προϊόντος και συνταγής
- Μείωση κινδύνου ξένων σωμάτων
- Ιχνηλασιμότητα
- Εσωτερικές επιθεωρήσεις
- Διαδικασίες ανάκλησης και απόσυρσης
- Διορθωτικές ενέργειες
Σημαντική είναι η δυνατότητα που δίνει το πρότυπο για διενέργεια αξιολόγησης και πιστοποίησης σε δύο επίπεδα:
HIGHER LEVEL και FOUNDATION LEVEL, καθώς έτσι η επιχείρηση είναι σε θέση να αξιολογήσει τις δυνατότητές της να ανταποκριθεί στις σχετικές απαιτήσεις. Γενικά, οι απαιτήσεις του προτύπου που αντιστοιχούν στο FOUNDATION LEVEL θεωρούνται ως οι ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να πληροί μια επιχείρηση στη διεθνή βιομηχανία τροφίμων.
Στο HIGHER LEVEL εντάσσονται απαιτήσεις υψηλότερου επιπέδου, ενώ το πρότυπο περιλαμβάνει και απαιτήσεις χαρακτηριζόμενες ως RECOMMENDATIONS που αντιπροσωπεύουν τη «βέλτιστη πρακτική» στο χώρο των τροφίμων.