Το 2002 προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό πρότυπο ασφάλειας τροφίμων, οι Γερμανοί λιανέμποροι της HDE (Hauptverband des Deutschen Einzelhandels) ανέπτυξαν ένα κοινά επιθεωρούμενο πρότυπο με την ονομασία International FoodStandard, IFS. Το 2003, Γάλλοι λιανέμποροι και χονδρέμποροι από την FCD (Federation des enterprises du Commerce et de la Distribution) ήρθαν σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας του IFS και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της 4ης Έκδοσης του IFS. Από το 2005 συμμετέχουν πλέον και οι Ιταλοί λιανέμποροι. Η πιο πρόσφατη έκδοση είναι η 7 και ισχύει από την 1η Μαρτίου 2021.