Ευρωπαϊκή Εταιρεία
Ελέγχων & Πιστοποιήσεων A.E

Από την κρίση της πανδημίας στην ελπιδοφόρο ανάκαμψη


Το 2020 θα μείνει στη μνήμη μας, ως το έτος που όλα άλλαξαν και η πανδημία Covid-19, ως ένα ιστορικό σημείο καμπής.

Η χώρα διέρχεται τριπλή κρίση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υγειονομική κρίση και οικονομική ως παρεπόμενο της πανδημίας. Πριν ένα χρόνο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα συμβούν αυτά τα τρία μαζί.

Οι επιχειρήσεις, χρειάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους, εστιάζοντας στα σπουδαία θέματα, όπως η υγεία και η ευημερία των ανθρώπων τους και των κοινωνιών, όπου δραστηριοποιούνται. Ταυτόχρονα χρειάστηκε, να αναλάβουν αποφασιστικές δράσεις σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό τους είναι ικανό να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να ανανεώσουν ή να αναθεωρήσουν τον εταιρικό σκοπό τους, ώστε να είναι σε θέση να συνεισφέρουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Είναι γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στη χώρα μας έχουν επιδείξει μεγάλο βαθμό ανθεκτικότητας όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, μαζί με το επιχειρηματικό πνεύμα υπάρχουν δίπλα τους οι άνθρωποι που υποστηρίζουν το όραμα και τις προσπάθειές τους.

Η Covid-19, όχι μόνο έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για αλλαγές, αλλά δείχνει και τον δρόμο προς τα εμπρός και αυτό επειδή εν μέρει λειτουργεί ως «εμβρυουλκός» καινοτομίας. Παράλληλα, η πανδημία ήδη έχει οδηγήσει σε καινοτόμες δράσεις στο πεδίο της διακυβέρνησης και του κράτους.

Όπως στη δεκαετία του 1920, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη φονική επιδημία της «ισπανικής» γρίπης, υπήρξε ένα ξέσπασμα κοινωνικής, βιομηχανικής και καλλιτεχνικής καινοτομίας, κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και τώρα, με αφετηρία το 2021, όταν πια η πανδημία θα έχει ηττηθεί. Το ίδιο πνεύμα ζωντάνιας και αλλαγής μπορεί να χαρακτηρίσει την επόμενη δεκαετία, την οποία είθε να θυμούνται οι άνθρωποι ως «αφετηρία αλλαγής».

 

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους Καλά Χριστούγεννα και το νέο έτος 2021 να είναι γεμάτο υγεία και χαρές.

 

 

Γ. Μπρισκόλας

Προέδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

Συνολικές επισκέψεις :